Franse Uiensoep

  By Zoe van Marion  

juli 21, 2016

Een heerlijke franse uiensoep met veel liefde en geduld bereid!

  • Prep: 5 mins
  • Cook: 1 hr 30 mins
  • Yields: 8 kommetjes

Ingredients

1 flinke klont boter (ca 100gram)

olijfolie

1 bosje verse salieblaadjes, 8 blaadjes gereserveerd voor het serveren

6 teentjes knoflook, gepeld en geplet

5 rode uien, geschild en in plakjes

3 grote witte uien, geschild en in plakjes

3 sjalotten, geschild en in plakjes

300 g prei, schoongemaakt, gewassen en gesneden

zeezout

vers gemalen zwarte peper

2 liter rundvlees, groente of kippenbouillon (1 blokje per 500gr water)

8 plakjes stokbrood, 2cm dik

200 g geraspte kaas

Worcestershire saus

Directions

1Pel en plet de knoflook en snij de uien in plakjes.

2Doe de boter, 2 scheuten olijfolie, de salie en knoflook in een pan met dikke bodem en antiaanbaklaag. Roer alles om en voeg de uien, sjalotten en prei er aan toe. Breng het mengsel op smaak met een scheutje zout en peper.

3Leg een deksel met een kier op de pan en kook heel langzaam gedurende 50 minuten. Zorg dat de groentes niet te vele verkleuren.

4Verwijder het deksel voor de laatste 20 minuten - je uien zullen zacht en goudkleurig worden. Roer af en toe zodat er niets blijft hangen op de bodem. Doordat je de uien zo zachtjes en langzaam hebt laten koken, geeft het een ongelooflijke zoetheid en een geweldige smaak af, dus raak niet in de verleiding om dit stukje te versnellen.

5Voeg daarna de bouillon toe en breng dit aan de kook.

6Draai het vuur laag en laat de soep 10 tot 15 minuten staan.

7Verwarm de oven of grill op 220 graden en rooster het brood aan beide zijden.

8Schep de soep in individuele heatproof kommen en leg ze op een bakplaat. Leg in elk kommetje stukjes stokbrood en bestrooi het met wat geraspte kaas en een scheutje worcestersaus. Zet de kommetjes daarna in de oven tot de kaas bubbelt en mooi goudbruin is. Let op dat het niet verbrand! Tip: Mocht je geen heatproof kommen hebben laat dit stuk dan zitten. Je kunt het brood ook eerst met kaas bestrooien, in de oven zetten en het daarna in de soep leggen. Ook kun je extra geraspte kaas en worcestersaus er als allerlaatste nog overheen gooien.

9Kleedt de kommetjes soep aan met de gereserveerde salieblaadjes en wat olijfolie en leg bovenop elk sneetje brood.

10Genieten!!

Pan met dikke bodem en antiaanbaklaag
Eventueel heath-proof kommen

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.