Hollandse rijsttafel

  By Jan-Hein Sloesen  

augustus 21, 2016

Mijn vader was ooit zeeman. Naast zijn spannende zeemansverhalen was er in mijn jeugd altijd een lekker gerecht dat steeds maar weer op tafel kwam: Captains diner ofwel Hollandse rijsttafel. Ondertussen heb ik al veel mensen verwend met dit recept. Eigenlijk een beetje een familie geheim, maar ik wil het graag met u delen... als ik het tenminste een keertje bij u mag komen proeven!

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 15 mins
  • Yields: Lekker winterse maaltijd voor 4 volwassen personen

Ingredients

4 varkenslapjes 9doorregen of hamlappen, naar keuze)

100gr. spekblokjes (mager en of vet, naar keuze)

2 blikken bruine bonen (of kapucijners, naar keuze)

2 grote uien (1 fijn gesnipperd en 1 in halve ringen gesneden

50gr. boter

2 eetlepel olijfolie

1 eetlepel ketjap manis

1 theelepel spekkruiden (of anders 1 heel. kerriepoeder, zout en peper)

Vul dit aan met wat er in de koelkast no staat zoals zilveruitjes, augurken, piccalilly, atjar en grove mosterd.

Directions

1Vermeng de speklapkruiden met 1 eetlepel olijfolie en de ketjap en wrijf daarmee de doorregen varkenslapjes in. Laat de varkenslapjes circa 30 minuten afgedekt buiten de koelkast even intrekken

2Bak de varkenslapjes gedurende 8 tot 10 minuten.

3Bak tegelijkertijd de spekblokjes zachtjes uit.

4Bak de uitingen in 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olie.

5Serveer de spekblokjes, de rauwe uit en de gebakken ui in kleine bakjes zoals bij een rijsttafel. Vul dit aan met bakjes zilveruitjes, augurken, piccalilly, atjar en grove mosterd.

6Serveer hierbij de goed verwarmde bruine bonen of kapucijners.

7Lekker met gekookte rijst, of echt Hollands, kruimige aardappels.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.