Spaghetti Carbonara met Geroosterde Aspergetips

  By Rens Vossen  

augustus 5, 2016

Een traditionele Italiaanse pasta van eieren, pecorino, pancetta en zwarte peper. Daarbij geroosterde aspergetips geserveerd. Een heerlijke, maar toch simpel te bereiden maaltijd.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 2 tot 3 personen

Ingredients

200 gram pancetta (bij voorkeur wat dikkere plakken)

250 gram verse spaghetti

4 eidooiers

100 gram pecorino (bij voorkeur vers geraspt)

1 ui

Witte wijn (bij voorkeur Pinot Grigio of Soave)

100 g groene aspergetips

Venkelzaad

Peper

Zout

Optioneel: rucola om de pasta op te serveren

Directions

1De oven voorverwarmen op 180 graden

2Snij een dun plakje van de onderkant van de aspergetips, was grondig en dep daarna droog met een theedoek. Leg de aspergetips in een ovenschaal en voeg 1 tot 2 eetlepels olijfolie toe. Goed mengen, zodat alle aspergetips bedekt zijn met een dun laagje olijfolie. Bestrooi vervolgens de aspergetips met het venkelzaad (2 tot 3 theelepels). Meng nogmaals zodat het venkelzaad gelijkmatig verdeeld raakt over de aspergetips.

3Zet de ovenschaal met aspergetips 30 tot 45 minuten in de oven. Regelmatig met een lepel even roeren, zodat de aspergetips gelijkmatig bruinen. Intussen maak je de Carbonara.

4De saus: splits de eieren en meng de eidooiers (de eiwitten zijn niet nodig voor dit recept). Voeg hier (naar oorspronkelijk recept) een flinke hoeveelheid gemalen zwarte peper aan toe. Voeg al roerend beetje bij beetje 50 gram van de pecorino toe.

5Zet vast een pan met water (voeg naar smaak wat zout toe) op om straks de spaghetti in te koken.

6Snij de Pancetta plakken in stukken van ongeveer 2 centimeter.

7Schil de ui, halveer deze en snij er dunne halve ringen van.

8Bak op middelhoog vuur de pancetta in een koekenpan (boter of olie toevoegen is niet nodig omdat de pancetta zelf het vet afgeeft).

9Als de pancetta wat knapperig begint te worden, uit de pan halen en apart houden.

10Voeg de verse spaghetti toe aan het kokende water en kook 4 tot 5 minuten.

11In dezelfde pan als de pancetta bak je nu de ui op hoog vuur (je kunt hier weer het achtergebleven vet van de pancetta gebruiken in de pan, dus geen boter of olie nodig). Zodra de ui glazig wordt overgieten met een goede scheut witte wijn en vuur hoog houden totdat de wijn bijna helemaal is verdampt (hierdoor karameliseert de ui).

12Doe de pancetta terug in de pan en laat nog even meebakken.

13Haal de aspergetips uit de oven

14Giet de spaghetti af en doe deze terug in de pan. Voeg hier de pancetta met uien aan toe en giet er vervolgens de eerder gemaakte saus door. Goed mengen, zodat de saus gelijkmatig verdeeld wordt. De warmte van de gekookte spaghetti en de pan zorgen er voor dat het ei gaart (dus niet het vuur aanzetten, anders heb je pasta met gebakken ei).

15Serveer de spaghetti, eventueel op een bedje van rucola, en bestrooi met wat pecorino. Serveer er de aspergetips bij (erop of ernaast).

16Serveer er de witte wijn bij.

Let op: bij het toevoegen van de saus is het essentieel dat de spaghetti voldoende heet is. Gebruik indien nodig een deksel om de pan af te sluiten tussen de stappen.

00:00

1 Review

Petra

augustus 5, 2016

M dat lijkt me heel lekker

All fields are required to submit a review.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.